جهان پزشکی با یک دگرگونی بزرگ مواجه است. ایمپلنت های مغزی می توانند خوانشهای مغزی را تغییر بدهند و بیماری و بیماریهای مزمن یا لاعلاجی مثل فلجی را درمان کند. ایمپلنت ها رایانههای کوچکی هستند که در مغز کارگذاری میشوند تا فرد بتواند بر معلولیتهای خود فارغ آید. ما در نسیم حیات آفرین قصد داریم توضیح دهیم که ایمپلنت مغزی چیست و چه کاربردی دارد و جهان پزشکی چقدر با دستیابی به ایمپلنت مغزی فاصله دارد. با مجله پزشکی نسیم حیات آفرین همراه باشید.
محتوا
ایمپلنت مغزی
ایمپلنت عصبی یک دستگاه است که در بدن قرار میگیرد و با نورونها تعامل دارد. نورونها سلولهایی هستند که با الکتریسیته با هم ارتباط برقرار میکنند. ایمپلنت تکانههای الکتریکی را در یک الگو و روندهای خاصی شلیک میکند. ایمپلنت وسیلهای شناخته شده است که در یک عمل جراحی در بدن انسان قرار میگیرد. این دستگاه به صورت کلی معمولا نوعی الکترود است که با آن اجازه ثبت فعالیتهای عصبی ممکن میشود. این تکنولوژی میتواند علم پزشکی را چندین برابر گسترش دارد و جهان پزشکی و مهندسی را به طور کل گسترش دهد.
به عبارت دیگر در پاسخ به ایمپلنت مغزی چیست میتوان گفت ایمپلنتهای عصبی، دانشمندان را قادر میکند تا با سیستم عصبی تعامل داشته باشد. نام کلی این تکنولوژی الکتروسئوتیکال یا بیوالکترونیک است. اینگونه مداخلات در سیستمهای عصبی امکان تبدیل شدن به یک ابزار فوقالعاده در علم پزشکی را دارد. تاکنون علم پزشکی محدود به دستگاههای بیرونی متکی بوده تا بتواند بیماریهای مزمن را درمان کند. اما با عملی شدن ایده ایمپلنت عصبی میتوان بدن را با کمک سیستم عصبی خودش بهبود داد.
ایمپلنت های مغز و اعصاب
دانشمندان معتقدند تمام عملکردهای سیستم عصبی و مغز، میتواند با ایمپلنتهای مغز و اعصاب بهبود یابد. عملکرد سیستم عصبی را درنظر بگیریم. فکر کردن، دیدن، شنیدن، احساس کردن و حرکت کردن را کنترل میکند. فرایندهای غیرارادی نیز توسط سیستم عصبی کنترل میشود. فرایندهای غیرارادی نیز توسط سیستم عصبی کنترل میشوند. تپش قلب، سیستمهای التهابی و ایمنی بدن در این گروه قرارگیرند. اگر تکنولوژی پزشکی در جهت درستی قرار بگیرد. علم پزشکی و محدودیتهای آن تا ابد تغییر خواهد یافت.
کاربرد ایمپلنت مغزی
ایمپلنت مغزی برای درمان تحریک عمقی است. این درمان به صورتی است که در آن الکترودها یا همان ایمپلنت های عصبی در اعماق مغز قرار میگیرد. قرار دادن ایمپلنتهای مغزی در این نقطه کاربرد تحریک الکترونیکی برای کاهش علائم اختلالات مغزی مختلف قرار میگیرد. علاوه بر این ایمپلنتهای مغزی برای اختلالاتی مثل سندروم تروت و بیماریهای روانی مثل افسردگی نیز میتواند مفید باشد. از دیگر کاربردهای ایمپلنتهای عصبی این است که میتوانند درمان احتمالی برای پارکینسون و صرع و دتسویی باشند. در نهایت کاشت ایمپلنت مغزی با اتصال به عصب واگ موجب درمان نارسایی قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 و میگرن است. عصب واگ یک عصب بینهایت مهم است که ساقه مغز را به اندامهای کلیدی وصل میکند.
فعالان حوزه ساخت ایمپلنت مغزی
گروههای پزشکی، دانشگاهیان و پزشکان بسیاری در زمینه تولید ایمپلنت های مغزی فعالیت میکنند. در ایران، معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری در حوزه ایمپلنت فعالیت میکنند. دانشمندان و دانشجویان زیادی در راستای تسریع فرایندهای تولید ایمپلنت در ایران فعالیت میکنند. چندین دانشمند و پزشک در استرالیا روی پردازش ایمپلنت عصبی فعالیت میکنند که میتواند روند تولید ایمپلنت را تسریع کند.
ایمپلنت مغزی ایلان ماسک
ایلان ماسک کارآفرین موفق آمریکایی، بزرگترین و مهمترین پروژه ساخت ایمپلنت برای اهداف پزشکی را مدیریت میکند. ایمپلنت مغزی ایلان ماسک که به عنوان نورولینک شناخته میشود با هدف درمان بیماریهای مزمن خواهد بود. بر اساس اخبار به دست آمده ایمپلنت مغزی تسلا یا همان نورالینک میتواند تغییرات شگرفی در جهان پزشکی وجود خواهد داشت. ایلان ماسک قصد جدی دارد در راستای درمان بیماریهایی مثل سرطان، تمام تلاش خود را به کار ببندد. او همچنین از بهترین و حرفهایترین پزشکان و مهندسان دعوت به کار کردن روی پروژه نورالینک با سرعت بیشتری پیش رود.
دورنمای ایمپلنت مغزی چیست
با اینکه تکنولوژی در سالهای گذشته تکنولوژی با سرعت چندین برابر رشد پیدا کرده و چندین برابر گسترش یافته است. همچنان دور از باور است که با قرار دادن چیپ با الکترودی درون مغز توان بیماریهای بزرگ و مهم را به طور کل درمان کرده. با این مسائل دانشمندان با سرعت چندین برابر فعالیت میکنند و در آینده نزدیک ایمپلنتهای مغزی در پزشکی به یک ترند تبدیل خواهد شد.
خود مختاری و ایمپلنت عصبی
در چنین گسترشات شگرفی معمولا انسان خود را با یک سوال اخلاقی رو به رو میبیند. با استفاده از این تکنولوژی چه حدی از خودمختاری انسان تضعیف میشود و چالشهای رو به رو در این مسئله چیست.شما در این مقاله آموختید ایمپلنت مغزی چیست و کاربردهای آن کجاست. برای خواندن اطلاعات بیشتر، با نسیم حیات به جدیدترین اخبار پزشکی و تکنولوژی میپردازد. با نسیم حیات آفرین همراه باشید.
منابع:spectrum